Der er lagt op til en blomsterfest af de helt store, når København Rådhus i dagene 30. juni og 1.juli danner rammen for Danmarksmesterskabet i Blomsterkunst 2018 med 22 af landets dygtigste florister som deltagere. Designer og multikunstner Jim Lyngvild bidrager til blomsterfesten, når han lørdag døber en helt ny rose fra rosenforædler Rosa Eskelund.

 

De fleste kender designer og multikunstner Jim Lyngvild som en skarp debattør i dagens debatter, men lørdag den 30. juni ’siger han det med blomster’ i rådhushallen på København Rådhus, mens 22 af landets dygtigste blomsterdekoratører er i fuld gang med første opgave i Danmarksmesterskabet i Blomsterkunst.  Jim Lyngvild vil nemlig holde en helt ny rose fra den internationalt anerkendte rosenforædler Rosa Eskelund over dåben.

– Det har jeg aldrig prøvet før, men alene det at rosen er en såkaldt Viking-rose gør det hele mere spændende, siger Jim Lyngvild, der som de fleste nok ved bor på vikingeborgen Ravnsborg ved Fåborg på Fyn.

Navnet en hemmelighed

Og den nye rose er netop en Viking Rose, som Rosa Eskelund har forædlet og markedsfører under navnet Viking Roses® over hele verden. Det tager op til 10 år at udvikle en god snitrose fra den spæde start i Rosa Eskelunds gartneri i Dyreborg på Fyn over test i et hollandsk gartneri og til produktion i gartnerier i Japan, Kenya og Etiopien. Selve navnet bliver først kendt ved dåben på rådhuset kl. 10.30 lørdag den 30. juni, men den nye rose er karakteriseret ved store, kraftige blomster i rosa til grønne toner på kronbladene, en særdeles behagelig duft og ikke mindst et fremragende vaseliv.

Danmarks smukkeste konkurrence

Siden 1975 har Danmarksmesterskabet i Blomsterkunst været afholdt hvert andet år for landets dygtigste blomsterdekoratører. Til årets mesterskab har 22 florister kvalificeret sig gennem regionale konkurrencer over hele landet, og hvis man tror, at det hele bare handler om at binde den smukkeste buket, tager man helt fejl.  Deltagerne udfordres nemlig ikke kun på den faglige dygtighed, men også på innovation og kreativitet, indlevelse og forståelse, formgivning og farvesans.

Lørdag er konkurrencedag

Alle disse færdigheder får deltagerne brug for i årets konkurrence, der foregår lørdag den 30. juni med i alt tre opgaver i Rådhussalen. Der startes med en ukendt opgave, hvor deltagerne først umiddelbart før konkurrencen starter, får udleveret opgaven. Herefter følger to kendte opgaver, som deltagerne har forberedt sig på i månederne op til mesterskabet.

’Vi vil se nyt!

Den første kendte opgave sætter fokus på tidens mange strømninger i mode og interiør, hvor blomster er et naturligt element. Som faguddannet blomsterdekoratør gælder det ikke om bare at leve op til kundernes forventninger om trendy binderier. Det handler også om at vise nye veje i binderiet, og det skal vises i opgaven ’Vi vil se nyt’, hvor der skal skabes en innovativ håndbunden buket.

En hyldest til København Rådhus

Den anden kendte opgave tager udgangspunkt i arkitekturen bag København Rådhus, som blev bygget i årerne 1892 – 1905. Arkitekten var Martin Nyrup –  én af de væsentligste udøvere af nationalromantikken i dansk arkitektur omkring 1900-tallet. Nationalromantikken er en blanding af romantikkens dyrkelse af naturen, middelalderens historie og nationale strømninger, og især i Norden blev bevægelsen kendt. Ud fra alle disse oplysninger har de 22 blomsterdekoratører fået opgaven ’Skab en søjle til København Rådhus’, og det bliver med garanti et imponerende syn, når de 22 blomstersøjler pryder den smukke rådhussal.

Gratis adgang

Det hele kan opleves i rådhussalen på København Rådhus lørdag den 30. juni, hvor selve mesterskabskonkurrencen afvikles. Søndag byder på en lang række indslag med bl.a. kåring af årets Danmarksmester kl. 12.00, og alle de smukke arbejder er naturligvis udstillet. Lørdag er Rådhussalen åben for publikum fra kl. 10-16 og søndag fra kl. 10-15. Der er gratis adgang begge dage.