Gartneren bag Lise Nørgaard-rosen krydser fingre for, at roserne blomstrer, når Matador-fans invaderer Korsbæk på Dyrehavsbakken for at fejre Lise Nørgaards fødselsdag den 14. juni.

 

Sidste år fik Lise Nørgaard en rose opkaldt efter sig på Dyrehavsbakken, hvor Matador-byen Korsbæk er genopført til ære for forfatterinden. Nu håber rosenforædler Rosa Eskelund, der har udviklet rosen, at de lyserøde blomster står i fuldt flor på forfatterindens 100-årsdag den 14. juni. 

”Ja, jeg krydser fingre. Lise Nørgaard-roserne er ikke sprunget helt ud endnu, men hvis der kommer nogle varme dage, så tror jeg på, de når det. Det ville være fint, for der kommer helt sikkert mange Matador-fans til Korsbæk på Lises fødselsdag,” siger Rosa Eskelund, der selv elsker den populære tv-serie.

Lise Nørgaard skålede i pink champagne for sin rose

Rosa Eskelund brugte 10 år på at fremelske rosen, men det var indsatsen værd:

”Ja, for Lise var så stolt af rosen. Hun sagde: Jeg har fået meget i mit liv. Men jeg har aldrig fået en rose opkaldt efter mig før. Det var Lise selv, der døbte rosen i pink champagne. Og så spurgte hun, hvorfor hun egentlig skulle hælde champagne over blomsten, når hun hellere ville drikke den! Men det gjorde vi selvfølgelig også,” siger rosenforædleren.

Rose matcher Lise Nørgaards personlighed

Rosen er lyserød med klaser af blomster, og det er ikke nogen tilfældighed, fastslår Rosa Eskelund:

”Rosen skulle selvfølgelig passe til Lise. Jeg vidste bare, den skulle være lyserød. Farven symboliserer det feminine i den mandeverden, hvor Lise banede vejen for andre kvinder. Du kan også kende rosen på, at den har blomsterklaser og mange knopper, ligesom hun har mange facetter i sin personlighed.”

Men først og fremmest skulle rosen selvfølgelig være stærk og robust. ”Ja, det er en meget livskraftig sort. Så den ligner også Lise på det punkt,” smiler rosenforædleren, der synes, at netop rosen er den perfekte blomst til forfatterinden.

”Roser passer til dem, der opsøger glæden, og det gør Lise. Da jeg talte i telefon med hende sidst, sagde hun: Jeg sidder på altanen og nyder solen. Men nu skal jeg snart over på den anden side af huset, så får jeg også aftensolen med,” fortæller Rosa Eskelund.

Lise Nørgaard-roser hitter i danske haver

Rosa Eskelund og hendes mand ejer gartneriet Rosa ApS og Roses Forever ApS, hvor hun også har udviklet rosen Fru Nørby til skuespillerinden Ghita Nørby, ligesom hun har haft den oplevelse, at Kronprinsesse Mary har døbt en af hendes roser.  
Rosa Eskelund glæder sig over, at Lise Nørgaard-rosen er meget populær: ”Danskerne elsker roser, og det er vi selvfølgelig glade for! Lise Nørgaard-rosen er faktisk næsten udsolgt nu. Men den kommer igen til efteråret, siger hun og slutter med et tip til have-ejerne:

”Mange køber roser i blomst og planter dem ud om sommeren. Men hvis man køber en barrodet rose, kan man plante den ud om vinteren. Så står den i blomst samme sommer. På den måde får man hele oplevelsen med, fra knopskydning til fuld blomstring.”