Under en smuk, stemningsfuld og elegant højtidelighed i de smukke omgivelser ved Orangeriet på Fredensborg Slot navngav Kgl. Skuespiller Ghita Nørby søndag den 1. juli en ny smuk orange rose ’Prins Henrik’ under overværelse af 400 delegerede fra World Rose Convention, der i år finder sted i Danmark.

 

Prins Henrik elskede blomster og især roser havde hans kærlighed. Det kommer også til udtryk i flere af hans digte, og det var derfor naturligt, at Kgl. Skuespiller Ghita Nørby netop tog udgangspunkt i et af prinsens digte, da hun ved Orangeriet på Fredensborg Slot havde æren af at navngive en ny smuk orange rose til ære for prinsen, som døde på Fredensborg Slot den 13. februar i år.

Prins Henrik havde selv valgt sin rose – en vidunderlig skønhed med en smuk farvekombination i let orange over i det laksefarvede – og før navngivningen citerede Ghita Nørby prinsens ord om netop farven orange i digtet ’Mine Farver’:

” Orange er mine silkelækkerier

såsom kærlighed og frimodighed”

Herefter fulgte så navngivningen, og den nye rose fra den danske og internationalt anerkendte rosenforædler Rosa Eskelund fik navnet ”Prins Henrik” under overværelse af 400 internationale delegerede fra World Rose Convention, der i år finder sted i Danmark med H.K.H. Kronprinsesse Mary som protektor.

– Jeg er så lykkelig over, at Prins Henrik nu endelig har fået sin egen rose. Han fortjener en rose, og det glæder mig så meget, at Prinsen selv nåede at vælge den. Smukkere kan det ikke blive, siger Rosa Eskelund, der gennem sit forædlingsgartneri ’Roses Forever’ har opnået international anerkendelse for forædling af mange smukke haveroser, der tæller flere Guldmedaljevindere.

Rosen ”Prins Henrik” har været 10 år undervejs i forædlingen, og for omkring tre et halvt år siden valgte Prins Henrik så sin rose. Siden er rosen blevet testet og færdigudviklet, og den vil nu blive plantet ud ved Orangeriet på Fredensborg Slot.

Rosa Eskelund forventer, at rosen «Prins Henrik» til efteråret vil være ude i landets planteskoler omend i begrænsede mængder.   

Kgl. Skuespiller Ghita Nørby navngiver den nye rose ”Prins Henrik”, mens rosenforædler Rosa Eskelund og formanden for Det Danske Rosenselskab (th) Inger Schierning ser på.

Kgl. Skuespeiller Ghita Nørby med den nye rose «Prins Henrik»

Havenrosen «Prins Henrik»

Haverosen «Prins Henrik» ved Orangeriet på Fredensborg Slot, hvor rosen nu skal plantes ud.