Lise Nørgaard døber ny fynsk haverose den 7. maj.
– men hvordan skabes sådan en skøn rose?
Læs med her og bliv klog på hvordan en ny haverose udvikles fra kerne i et rødt hyben til en færdig smuk rose.
Blomster og bier
I det lille forædlings drivhus i Dyreborg på Syd Fyn, summer Rosa Eskelund koncentreret fra rose til rose for at bestøve de udvalgte mødre roser med pollen fra andre udvalgte fædre roser.
Roserne er nøje udvalgt med de rette gen egenskaber hvor sundhed har høj prioritet.
På solskins dage er der travlhed; så blomstrer roserne hurtigt og der er kun få dage fra rosen begynder at åbne sig til bestøvning skal være foretaget.
Emaskulering og bestøvning
”Bestøvninger er nøje planlagt, de må nemlig ikke selvbestøve”, fortæller Rosa og fortsætter; ”Derfor emaskuleres de valgte roser, dvs. pollenet fjernes (hannen fjernes) og opbevares i små bægere til brug for bestøvning af andre roser, der så er valgt til at være mødre”.
Hen på efteråret er de bestøvede roser blevet til røde hyben, der kan høstes, og kerner pilles nøjsomt ud og sås med hver deres genetiske kode på.
”Så venter jeg spændt på at se hvilke der spirer”, fortæller Rosa. Roserne spirer over en længere periode helt fra jul til forsommeren, hvor Rosa igen er i gang med at bestøve næste kuld.
Selektering
Udvælgelsen af de smukkeste og skønneste roser er lang, og starter med at de første vælges i drivhuset. Derefter følger 4-5 år med test af de valgte roser udendørs på marken, hvor de roser der ikke kan lide den lunefulde danske sommer sorteres fra.
Rosa har hele tiden over 1000 nye sorter i test. Blandt de 5 bedste er Lise Nørgaards nye rose nøje udvalgt. Denne rose vil de kommende år pryde private haver rundt i det ganske land, men i første omgang får Lise Nørgaard nogle med hjem til hendes egen have og der bliver nok også plantet et smukt bed i Korsbæk på Bakken, som gæsterne kan nyde hele sommeren.
Det tog Rosa Eskelund fra Dyreborg 10 år at udvikle rosen der skal ære Lise Nørgaard.
Glæd dig til at opleve den nye rose på tæt hold, når Lise Nørgaard navngiver den lørdag den 7. maj kl. 10.30 i Korsbæk på Bakken, hvor alle er velkommen. Navnet forbliver indtil da en hemmelighed.